عمارت کلاه فرنگی به نوع خاصی از معماری گفته میشود، در لغتنامه دهخدا عمارت کلاه فرنگی اینگونه تعریف شده است: عمارتی که در میان عرصه با گنبدی به شکل مخروط که در میان کاخها و باغها برای استراحت میسازند.
این عمارت در کنار رودخانهی گوهررود در ضلع جنوبی پارک قدس (محتشم) قرار دارد. این عمارت در اواخر دوران قاجار بنا شده است و از جمله جاذبههای دیدنی شهر رشت به حساب میآید. علت انتخاب نام کلاه فرنگی را بر روی این بنا شباهت طبقه فوقانی آن به کلاه سیلندری (فرنگی) می دانند . این اثر در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۶۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده استاین بنا در گذشته محل ست تابستانی حکام و فرمانداران شهر بود که با توجه به تغییر شرایط اجتماعی جامعه مورد بهرهبرداریهای گوناگون از جمله خانه شطرنج شهر- رستوران پارک و غیره گردیده است.
این عمارت بعدها توسط میراث فرهنگی گیلان تبدیل به مرکز آموزش هنرهای سنتی شد. از عوامل تزئینی بنا میتوان به عواملی چون سرشیرها - اشکهای جلو دامنهی بنادستکها و نردهی بالکن اشاره کرد. دیوارهای گچی و بام سفالین ، زیبایی خاصی به این عمارت بخشیده و قرار گرفتن آن در میانه پارک آن را به راحتی در دسترس گردشگران قرار داده است .
عمارت کلاه فرنگی دارای ۴ طبقه است اما از بیرون به نظر میآید که ۳ طبقه دارد. طبقات اول و دوم هر یک دارای دو اتاق است و این اتاقها هر یک به وسیله پنجرههایی نورگیری داخلی و تهویه مناسب را در فصل گرم سال فراهم میکنند. بلندترین اتاق این عمارت هشتگوش و از هر سو دارای پنجرههایی است که رو به باغ باز میشود و مصالح به کار رفته در بنا از جنس آجر و چوب بوده و بام آن به صورت خرپشته ای و پوشش آن از جنس سفال خمره ای تعبیه شده،که در زیر آن سفال هایی قرار گرفته اند که کار آنها عایق بندی گرمایی و سرمایی ساختمان و نگه داری سفال میباشد.
لینک به بیرون:
http://www.negahmedia.ir/media/show_video/126
درباره این سایت